Waarom dadels onmisbaar zijn tijdens zwangerschap & bevalling!

Medjool datesSubhan’Allah, dat dadels hoog aangeprezen worden in de islam wisten we allemaal wel en dat je vaak hoort dat het goed is om te eten tijdens de zwangerschap waarschijnlijk ook nog. Maar weten we ook waarom, los van het voorzien van heilzame kracht en energie, dit bijzondere vruchtje zoveel goeds bevat voor de zwangere én bevallende vrouw? Read on!

Het bijzondere effect van dadels tijdens zwangerschap en bevalling

De conclusie uit een wetenschappelijke medische studie uit de ‘Journal of Obstetrics and Gynaecology’ stelt dat het eten van 6 dadels gedurende de laatste 4 weken van je zwangerschap1

 • kunstmatige inleiding van de bevalling aanzienlijk blijkt te verminderen
 • een vlottere ontsluiting teweeg brengt
 • natuurlijke en goede weeën versterkt en vermeerdert
 • bloedverlies aanzienlijk vermindert

En dus uiteindelijk een meer gunstige resultaat bij de bevalling! Melinda Johnson, van Academy Nutrition & Dietetics, heeft gezegd dat het lijkt of dadels een samenstelling hebben die het effect van oxytocine nabootst.2 En hey, HOUDEN wij niet van dit liefdeshormoon? 😉 Onze hele bevalling ‘draait’ immers op dit bevalhormoon bij uitstek, wat zorgt voor die weeën die we zo hard nodig hebben op dat moment!

Enkele resultaten op een rij1,3:

 • Ontsluiting was aanzienlijk meer gevorderd bij de dadel-etende-mama’s bij aankomst ziekenhuis en bij 83% van deze moeders waren de vliezen niet gebroken.
 • Bij 96% van de dadel-etende-mama’s kwam de bevalling natuurlijk op gang.
 • Gebruik van pitocine/syntocinon (synthetische oxytocine om de weeën op te wekken of te versterken) was aanzienlijk lager bij dadel-etende-mama’s (28%) vergeleken met de niet-dadel etende mama’s (47%)
 • De ontsluitingsfase was bijna 7 uur minder bij de dadel-etende mama’s vergeleken met de niet-dadel etende mama’s (510 min. vs 906 min.)
 • Aanzienlijk minder bloedverlies bij de dadel-etende mama’s t.o.v. mama’s die synthetische oxytocine toegediend kregen als doel om bloedverlies in te perken (104 ml vs 141,6 ml)

En dat voor het eten van slechts een paar dadels per dag! Niet slecht toch?

Lichamelijk én spiritueel vol goeds

De dadelvrucht, waarvan iedere soort uniek is in grootte, zoetheid, smaak en textuur, bevat maar liefst 15 soorten mineralen zoals potassium, calcium, magnesium en zink, 23 types aminozuren, vitamines, koolhydraten, proteïnes, 14 soorten vetzuren, vezels en nog zoveel meer!4 Dit kleine zoete vruchtje is een zuivere voedingsbom dat barst van zoveel goeds voor onze gezondheid!

En niemand die het zal ontkennen: de dadel is (spirituele) superfood voor ons als moslims. Het eten van dadels wordt benadrukt in de bijzondere sunnah van onze geliefde Profeet, vrede zij met hem. En zoals met alle levensgewoonten van de profeet, vrede zij met hem, geloven wij dat ook hier grote wijsheid in verscholen moet zitten 💚In de heilige maand Ramadan is het zelfs een onmisbaar product geworden in ieder moslimgezin.

Ook komt de vermelding van dadels in surat Maryam uit de heilige Qur’an hier wel erg bijzonder van pas door de context. Subhan’ Allah, dit vers beschrijft namelijk hoe zij tijdens haar bevalling bij een dadelpalm terecht kwam, gedreven door de zwaarte van de weeën.

A voice called out to her from under her, “Do not grieve! Your Lord has placed a small stream at your feet. Shake the trunk of the palm towards you and fresh, ripe dates will drop down onto you. Eat and drink and delight your eyes…” 5

Wij houden van de wetenschap, maar toch nét iets meer van wat ons prachtige geloof ons altijd al heeft geleerd, alhamdulillaah. 

Dus lieve dames, zwanger of niet, trakteer je lichaam op een dosis gezondheid en neem een dadel! En verhoog nog altijd de spirituele waarde met: Bismillaah!

Bronnen: 

1. The effect of late pregnancy consumption of date fruit on labour and delivery.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21280989

2. Geciteerd door Victoria Keenan in artikel “Did you have your dates?”, uit Mother, baby & child magazine, juli 2014, p. 58.

3. Comparing the Efficacy of Dates and Oxytocin in the Management of Postpartum Hemorrhage
http://semj.sums.ac.ir/vol8/apr2007/dates.htm

4. The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12850886

5. Uit de heilige Qur’an 19: 24 – 26

Reacties

Eén reactie op “Waarom dadels onmisbaar zijn tijdens zwangerschap & bevalling!”

 1. Ik eet dadels tijdens mijn prille zwangerschap
  Is dat goed

  En koopt het in zo’n groot doos…

  Hoor u graag

  Mvg
  Motherlina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *