Aanraking: Jouw baby’s eerste taal

BabymassageHet eerste zintuig dat zich ontwikkelt in de baarmoeder, en het eerste waarmee de baby instinctief reageert na de bevalling: Touch! Het tastzintuig. Hiermee gaat een baby instinctief op zoek naar aanraking via de huid, op zoek naar de nabijheid van mama, verlangend naar geborgenheid en lichamelijke warmte. Na een veilig en vertrouwd verblijf van 9 maanden in de moederschoot, ligt een baby meestal ineens alleen in z’n bedje in een vrolijke kinderkamer. Toch blijft de behoefte en noodzaak aan intimiteit en lichamelijk contact onverminderd bestaan en bewijst zelfs essentieel voor de groei en ontwikkeling. Een baby kan je hiermee dus écht niet “verwennen”, zoals vaak ten onrechte wordt gedacht.

Een primaire levensbehoefte

Aanraken en aangeraakt worden is voor volwassenen, maar vooral voor baby’s en kinderen een eerste levensbehoefte. Het belang van knuffelen en aanraken van kleine kinderen is inmiddels ruimschoots bewezen. Het blijkt vitaal te zijn voor o.a. de lichamelijke en mentale ontwikkeling, zoals een goede hechtingspatroon en de sociale ontwikkeling. Het gevoel van geborgenheid wordt vergroot, de communicatie wordt bevorderd en het werkt vooral zéér ontspannend.

Uit het leven van onze geliefde Profeet, moge Allah’s vrede en zegeningen met hem zijn, weten we hoe liefdevol hij met kinderen omging en hoe hij met zijn kleinkinderen speelde, ze op zijn rug droeg, vasthield en kuste. Toen een metgezel hem vertelde dat hij zijn kinderen nooit kuste of vasthield antwoordde de Profeet, vrede zij met hem, “Degene die geen genade kan tonen, aan hem zal ook geen genade getoond worden.” (Bukhari & Muslim)

Kinderen hebben niet alleen recht op onze liefde, ze hebben het ook vooral zó hard nodig en wij als ouders hebben het nodig om te geven. Het zit in ons van nature en wordt al van nature in ons ontwikkeld tijdens de zwangerschap. Liefde, barmhartigheid en genade tonen door middel van aanraking is niet alleen ten gunste van je kind(eren), maar vooral spirituele voeding voor jezelf. Het is een directe vorm van liefde tonen wat rechtstreeks effect heeft op je geest en ziel, mits je jezelf hiervoor openstelt. Als je het zelf hebt moeten missen in je jeugd, is het soms moeilijk hieraan toe te geven, maar onthoud jezelf er niet van deze bijzondere eigenschappen je eigen te maken en hiermee automatisch een spirituele verrijking te ervaren. Het leren van een bijzondere skill als babymassage kan een houvast geven om deze vorm van liefde te leren geven en zelf ook te ervaren.

Babymassage: Aanraking vanuit het hart

Als je vanaf de geboorte bewust bent en blijft van deze primaire behoefte van je baby, kan je hier beter invulling aan kan geven door de tastzin van je baby op zoveel mogelijke liefdevolle en positieve manieren te stimuleren met als doel de onderlinge band en liefde tussen ouder en kind te bevestigen en versterken. Denk hierbij aan vaak knuffelen en vasthouden, borstvoeding, dragen, samen slapen en.. babymassage! Wat babymassage zo speciaal maakt is dat je bewust de tijd, rust en ruimte neemt voor je baby om aandacht te geven aan een bijzondere vorm van aanraking.

Babymassage is aanraking vanuit het hart – aanraking van de huid raakt de ziel

babymassage1_med

Het is wel belangrijk te realiseren dat je die effecten niet zomaar bereikt zonder dat het uitmaakt waar je drukt, hoe je wrijft en in welke volgorde je dat doet. Van groot belang is en blijft een goede babymassagetechniek die gestructureerd, ritmisch en met de juiste druk uitgevoerd wordt. Maar het klopt ook zeker dat de kunst van het masseren als eerste nog altijd vanuit het binnenste moet komen. Masseren doe je niet alleen met je handen, maar met je hele wezen. De hoofdingrediënten zijn toewijding, aandacht, liefde, concentratie en natuurlijk plezier! Als je niet echt betrokken bent bij wat je doet is de massage kil en het effect minimaal. Als je om bepaalde redenen moeite ervaart je op die manier toe zetten aan massage, zijn er ook manieren om dat eerst goed te krijgen, in shaa’ Allah.

Voordelen voor ouder & kind

Voor de baby

  • Vermindering van darmkrampjes: Massage kan erg fijn zijn voor kinderen met darmkrampjes. Hun spijsverteringsorganen worden geprikkeld en ontspannen. Massage kan de stoelgang stimuleren.
  • Verbetering van de ademhaling: De ademhaling zal door de massage gelijkmatiger en meer ontspannen zijn. Dit komt omdat de ademhalingsspieren (middenrif, scheefhoekige halsspieren, binnenste en buitenste tussenribspieren) ontspannen door een massage.
  • Ontwikkelen van de tastzin: Het belangrijkste tastorgaan is de huid. Hiermee ervaren we liefdevolle aanraking, hitte, kou, pijn etc. Voor een baby is dit allemaal nieuw. Ook de grenzen van zijn eigen lichaam zijn nieuw. Stapje voor stapje gaan ze ontdekken dat ze beentjes, armpjes en handjes hebben.
  • Groei van de baby: Er zit meer groeihormoon in het bloed bij baby’s die regelmatig gemasseerd worden.
  • Bloedsomloop: Aanraking stimuleert de bloedsomloop.
  • Het immuunsysteem: Massage stimuleert een belangrijk ‘verdedigingsmechanisme’ van het lichaam tegen infecties.
  • Verbeteren van het slaapgedrag: Door de ontspanning kunnen baby’s sneller in slaap vallen en slapen ze over het algemeen dieper.
  • Verminderen van huilen: Huilen kan veel verschillende oorzaken hebben, maar één ding is zeker. Een ontspannen baby die lekker in zijn vel zit en goed slaapt, huilt over het algemeen minder. Door de baby te masseren kan het huilen verminderen. Als een baby veel huilt , maakt dit de ouder en de baby gespannen. Zij kunnen in een vicieuze cirkel terecht komen. Babymassage kan dit doorbreken omdat ook de ouder zich leert te ontspannen. Zo kan de cursus een rustpunt zijn voor beiden. Babymassage kan ook het gevoel van alleen zijn verhelpen en de behoefte aan contact invullen bij de baby.
  • Positief effect op de gemoedstoestand: Massage stimuleert de afgifte van endorfine (gelukshormoon). Ook brengt massage het kind in contact met zijn eigen lichaam. Iemand die zijn eigen lichaam bewust voelt, zit letterlijk lekkerder in zijn vel en staat steviger in zijn schoenen. Door het aanraken krijgt het kind aandacht en liefde. Het krijgt vertrouwen in de wereld om hem heen, de mensen en in zichzelf. Liefdevolle aanraking geeft een mens een gevoel van eigenwaarde.
  • Ontwikkeling van couveusebaby’s: Te vroeg geboren baby’s en ernstig zieke kinderen hebben heel veel aandacht nodig. Zij komen dat vaak tekort omdat ze op een aparte afdeling gelegen hebben. Onderzoek op dit gebied wijst uit dat het effect van massage op deze baby’s spectactulair is gezien het grote en positieve effect op de groei en ontwikkeling.

Voor de ouder

  • Ontspanning: Ouders zijn vaak verbaasd dat ze zelf ook helemaal rustig worden van masseren. Masseren is niet alleen maar geven. Massage kan een fijn moment van rust zijn in deze hectische tijd.
  • Het leren kennen van de lichaamstaal van je kindje: De eerste tijd is lichaamstaal de enige taal die je kindje spreekt. Hij drukt zich o.a. uit met zijn handen en door middel van gezichtsuitdrukkingen. Door massage ben je zo gericht op je baby dat je beter leert in te spelen op signalen die je baby geeft.
  • Ouderlijke intuïtie: In alle rust leer jij je kindje masseren en let daarbij op hoe hij reageert. Omdat je zijn lichaamstaal beter leert kennen, voel je intuïtief ook beter aan wat je kindje nodig heeft. Dit geeft zelfvertrouwen.

Wil jij ook babymassage leren?

logo rgdbIk ben geregistreerd en gecertificeerd docente babymassage en verzorg privé cursussen aan huis in Den Haag e.o. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

 


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *