Tahneek: Wat je nog niet wist over dit islamitische geboorteritueel

Smith & SonsTahneek is het Arabische woord voor een van de geboorterituelen die werd uitgevoerd door de Profeet, vrede zij met hem. Als er een kind geboren werd in een van de families van zijn metgezellen, brachten zij de pasgeborene naar de Profeet, vrede zij met hem, voor zegeningen en het uitvoeren van de tahneek.

Aisha, zijn geliefde vrouw, moge Allah tevreden over haar zijn, zei: “Baby’s werden gebracht naar de Boodschapper van Allah en hij zegende hen, en nadat hij gekauwd had op iets, wreef hij (het zoet ervan) tegen hun zachte gehemelten…” 1

Abu Musa, een metgezel van de Profeet, vrede zij met hem, zei, “Ik kreeg een baby en bracht hem bij de Profeet. Hij noemde hem Ibraheem, voerde de tahneek uit met dadels en bad tot Allah om hem te zegenen, en gaf hem daarna terug.” 2

Bewezen bescherming en voordeel voor baby’s

Vandaag de dag wijst onderzoek uit dat het inwrijven van een suikergel tegen de binnenkant van de babymond een goedkope en effectieve manier is om premature baby’s te beschermen tegen hypoglycemische hersenschade. Uit een studie van 242 baby’s blijkt dat wanneer een suikergel in de mond van de baby werd aangebracht, het voor een glucosepiek zorgde dat genoeg was om iedere risico op permanente hersenschade af te weren. Normaal treedt deze conditie op bij 1 op de 10 premature baby’s en bij 1 op de 500 bij op-tijd-geboren baby’s. 3

Gebaseerd op dit onderzoek zeggen onderzoekers dat het als eerstelijns behandeling zou moeten worden ingezet voor premature baby’s met een lage bloedsuiker. “Dit is een goedkope en efficiënte behandeling en zou het aantal opnames op de intensive care kunnen doen afnemen die toch al overuren draaien. Het is duidelijk dat er meer onderzoek moet worden gedaan om deze behandeling (standaard) te implementeren.”

Ook is in dit onderzoek ook het positieve effect van het aanbrengen van deze suikergel op de borstvoeding bewezen. “De suikergel verbetert de borstvoedingscijfers en we denken dat dit komt doordat de baby’s bij de moeder blijven en geen kunstmatige zuigelingenvoeding krijgen in de eerste uren voor hun hypoglycemie.”

We zien zowel medisch voordeel voor premature baby’s als fysiologische voordeel voor iedere baby: Het plaatsen van zoet in de mond vermindert ook drastisch pijnsensatie en verlaagt de hartslag. 4

Positieve effect op de borstvoeding

Zelf heb ik ervaring met zowel het niet als wel uitvoeren van de tahneek bij mijn kinderen en heb ik het verschil in effect kunnen waarnemen. Ik bevestig hierbij vooral de bewezen voordelen van de borstvoeding. Spiritueel gezien was het een onmisbaar onderdeel van een prachtig begin van nieuw leven: De deugd en vreugde in het uitvoeren van een sunnah van onze geliefde Profeet vrede en zegeningen zij met hem.

Succes op borstvoeding neemt toe door:

• Kalmerende effect door de zoetheid van de dadel, wat voordelig werkt vóór het aanleggen
• Aanvullen energievoorraad van de baby na het verliezen van veel energie bij de geboorte.
• Stimulerend effect op een (slaperige) baby, die moeilijk wakker te houden is of versuft is.
• Stimulatie van de zoek- en zuigreflex door zowel de vinger in het babymondje als het vochtige stukje dadel erop.
• Toename spierbeweging en bloedtoevoer naar de mond terwijl de baby aan het zachte stukje dadel likt en zuigt.

Al deze vaardigheden die gestimuleerd worden bij de baby door de tahneek zal de baby ook gebruiken bij de borstvoeding! Tahneek geeft een baby een stimulerend zetje voor het succesvol slagen van de borstvoeding, in shaa’ Allah.

Remember & Revive: Een vergeten sunnah van 1400 geleden

Tahneek behoort tot een vergeten sunnah (de precieze betekenis is uiteraard veel breder maar in deze context komt het neer op de traditie, manier en handelswijze van de Profeet vrede zij met hem) in onze gemeenschap, waar tot vandaag de dag zowel spiritueel als fysiek goeds in zit voor ons en onze kinderen.De meerderheid van de geleerden is het erover eens dat het een aanbevolen handeling is voor na de geboorte. 5 Een heel klein stukje dadel dient genoeg voorgekauwd te worden zodat het kleiner, zachter en vochtig genoeg is. De wetenschap duikt nu dieper in de voordelen van het plaatsen van een (kunstmatige) suikergel in de mond van een (premature) baby, terwijl 1400 jaar geleden het plaatsen van een natuurlijk en supergezond (!) zoetigheid in het mondje van de baby onderdeel was van de handelswijze van onze geliefde Profeet, vrede zij met hem.

“Waarlijk, wie een traditie (sunnah) doet herleven van mijn tradities die uitgestorven zijn na mij, krijgt dezelfde beloning als zij die het zullen praktiseren zonder dat het hun beloning in mindering brengt.” 6

Zelden vraag ik om een blogpost van mezelf te delen, maar nu verzoek ik jullie oprecht vanuit het hart: Let’s share the blessings in spreading the wisdom of the sunnah of our beloved Prophet, may peace and endless blessings be upon him!

Subhan’ Allah! ♥

baby-428395_640

Bronnen

1. Saheeh Muslim 560

2. Saheeh al-Bukhari 5467

3. Harris D, Weston P e.a.: Dextrose gel for neonatal hypoglycaemia (the Sugar Babies Study): a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. The Lancet. 2013.

http://www.medicaldaily.com/sugar-gel-prevents-brain-damage-premature-babies-success-sugar-babies-study-258231

4. Dr Rebecca Slater e.a. : Oral sucrose as an analgesic drug for procedural pain in newborn infants: a randomised controlled trial. The Lancet, 2010.

http://www.sciencedirect.com/…/article/pii/S0140673610613037

5. Saheeh at-Tirmidhi 2677 & Muslim 1017

6. Vermeld in sharh al-Nawawi ‘ala Muslim, 14/122-123

Reacties

4 reacties op “Tahneek: Wat je nog niet wist over dit islamitische geboorteritueel”

  1. souad

    bij mijn eerste kindje werd mij verteld dat we bij de geboorte een beetje honing kunnen geven aan de baby. hoort dit ook bij tahneek?

    1. Dankjewel voor je reactie! In authentieke ahadith wordt gesproken over dadels. Ik heb gelezen dat als die niet aanwezig waren iets anders zoets ook voldeed, zoals honing. Nu zou ik dat in deze tijd niet aanraden, gezien de honing van vandaag de dag niet te vergelijken is met de honing van toendertijd. Bovendien bestaat er vanuit gezondheidsperspectief een bezwaar om honing te geven aan kinderen onder de 1 jaar. Aan de andere kant zien we dat er in het onderzoek gebruik is gemaakt van een kunstmatige suikergel. Tja, dan zou ik liever voor een tipje pure onbewerkte honing gaan als ik moest kiezen!

      Maar goed, het moge duidelijk zijn dat ik nooit onnodig risico zou nemen en dadelvocht naar mijn inziens de enige juiste optie is voor de tahneek.

    2. Mohammed

      Honing mag je niet aan baby’s geven onder de twee jaar. Deze regel staat in de warenwet. Dadel is de beste!

      1. Tito

        Wegens de bacteriën die in de honing zitten kan het gevaarlijk zijn voor de baby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *