Laat vrouwen met rust tijdens de bevalling!

Laat vrouwen met rust tijdens de bevalling!

Flashback eerste bevalling

Bij mijn eerste bevalling eindigde ik halsoverkop in het ziekenhuis omdat het vruchtwater verkleurd bleek nádat de verloskundige mijn vliezen doorprikte (zonder toestemming overigens). Toendertijd, alweer 8 jaar geleden, geloofde ik dat het wel iets heel ernstigs moet zijn als je daarvoor meteen naar het ziekenhuis werd gestuurd en ik liet me gewillig maar angstig meevoeren.

Daar aangekomen stond er al een grote spuit klaar toen ik binnenkwam en als ik niet al persdrang had gevoeld en op 8 cm ontsluiting had gezeten, was die gewoon ingespoten geweest (wederom zonder toestemming). De dienstdoende verloskundige die toen kwam binnenlopen bleek mijn moeder te kennen, omdat zij aanwezig was geweest bij mijn moeder’s eerste bevallingen (what are the odds?) en was zeer positief gestemd. De uitdrijvingsfase zou ruim anderhalf uur duren (een hele normale duur, weet ik nu) en de verloskundige gaf mij deze tijd zonder op enige manier in te grijpen of het proces te versnellen, ondanks het gepor en gefluister van de verpleegkundigen die sisten om een knip of pomp, omdat het anders wel de hele nacht kon duren. ‘’Pfff zal ik dan maar koffie gaan halen?’’ zuchtte er een ongeduldig terwijl de verloskundige mij bemoedigend een knikje gaf. “Kom op, je kan het wel.”

En ik zeg je eerlijk, mijn eerste bevalling was er dan misschien een van paniek, angst en pijn, maar dit stukje was echt het lichtpuntje waardoor ik op het laatste moment ‘doorzette’ en toch van ergens de kracht vandaan haalde. Iemand die in je gelooft, een teken van hoop.. op een moment dat je denkt dat de wereld vergaat (ja zo voelde het écht ongeveer een beetje!). Uiteindelijk werd mijn eerste dochter geboren zonder enige complicatie of interventie, maar ik zal nooit vergeten dat het ook heel anders kunnen aflopen als mij het waardevolle geschenk van TIJD niet gegeven zou zijn.

Lees hier voor een korte flashback naar mijn tweede en derde bevalling in een populaire blogpost van alweer 2 jaar geleden: Daarom laat ik mij never nooit meer toucheren. De titel zegt al genoeg, hè? 😉

Meer tijd nodig om te bevallen

Een maand geleden kwam ik toevallig een recente studie tegen in de Huffington Post welke aantoont dat als moeders slechts een uur extra zouden krijgen voor de uitdrijving van de baby bij de geboorte, ofwel gewoon meer TIJD voor de zogeheten ‘persfase’ zouden krijgen, het percentage keizersnedes gehalveerd zou worden. [1]

Why, I’m not surprised. Bevallen is, net zoals borstvoeding overigens, een natuurlijk en vooral uniek proces wat onmogelijk in schema’s of regeltjes onder te brengen is. En tóch is dat precies wat er gebeurt vandaag de dag. En niet zonder gevolgen.

Natuurlijk kan een geboorte ook anders verlopen. En dan is het heel mooi dat er medische assistentie is om hierbij te helpen, máár we moeten ons ook bewust worden van het feit hoeveel de medische benadering het natuurlijke bevallingsproces beïnvoedt door de constant aanwezige angst voor risico en gevaar en dat beslissingen hieruit voortvloeien. Hierdoor raken we vast in een cirkel waar de ene interventie de volgende interventie in de hand werkt. De stijgende cijfers van inleidingen en keizersnedes zijn gerust schrikbarend te noemen. Beginnen wij als vrouwen werkelijk het vermogen om te baren te verliezen of is er meer aan de hand? Food for thought.

Jij weet al hoe het moet

Als niemand jou tijdens de bevalling vertelt wat je moet doen, en je de ruimte krijgt naar je lichaam te luisteren, zul je instinctief de positie aannemen die zowel het beste is voor jouw barende lichaam als voor jouw baby. Geloof me, je gaat je dan echt niet spontaan omrollen om plat op je rug te gaan bevallen. 😉

Dit zie je dan ook het beste tot uiting komen bij vrouwen die zonder medische assistentie zijn bevallen, gepland of ongepland. Zij bewogen zich allen in verticale posities om hun kind ter wereld te brengen omdat dat biologisch gezien nu eenmaal de meest logische en gunstige manier is om te bevallen. Je lichaam bezit van nature die ingebouwde kennis over de geboorte, maar welke factoren belemmeren dat deze bijzondere kennis tot uiting komt op het moment dat je het zo hard nodig hebt?

Omgeving speelt zeker een bepalende invloed, maar hoe jij in jouw bevalling staat blijft de doorslaggevende factor voor jouw beleving en dus ook het verloop van de bevalling. Zo kwamen mijn derde en vierde kind ter wereld terwijl ik me in een verticale positie bevond, terwijl ik mijn eerste twee kinderen liggend ‘móest’ baren.

Ik heb aan den lijve ervaren wat het effect is van je omgeving en de mensen om je heen, maar boven alles: Ik heb vooral MIJN eigen effect ervaren op mijn bevallingen. Van 2 eerste bevallingen vol paniek, angst en pijn naar 2 laatste bevallingen vol Rust, Vertrouwen en Kracht. Ik speelde de hoofdrol en het was mijn ‘feestje’. Die hoofdrol omarmen en voelen dat je er mag zijn tijdens die bevalling, dát bepaalt de succes van jouw bevalling.

Bevallen vereist geduld en TIJD

Hoe kan een buitenstaander ooit deskundige zijn over jouw lichaam? Zou jij gecoacht willen worden tijdens het poepen of terwijl jij je intieme momentje hebt met je partner? Natuurlijk niet! Maar waarom geven wij onze bevalling, die zo uniek en eigen is, zo intiem en instinctief, zomaar uit handen? Door stemmen van buitenaf worden wij doof gemaakt voor die oh zo belangrijke stem binnenin ons. De hoofdrolspeler is en blijft de mama en zij hoort de regie te voeren. De omgeving moet haar steunen en bijstaan, erop vertrouwen dat zij hiervoor gemaakt is en vooral haar rust en privacy waarborgen zodat zij haar ding kan doen! Vertrouw erop dat je van nature weet wat je moet doen en dat je het in je hebt, het moet er alleen uitkomen op jouw eigen unieke manier en jij moet hiervoor alle rust, ruimte en steun krijgen. Sterker nog, je lichaam heeft dit nodig om goed te kunnen bevallen.

Hou het tempo van de natuur aan. Haar geheim is GEDULD.

Een bloem die nog moet bloeien pluk je ook niet open en een vlinder komt pas uit zijn cocon als de tijd daarvoor rijp is. Forceren schaadt een natuurlijk proces alleen maar. Handen af van zulke fragiele processen, of benader deze met aandacht en zachtheid.  Een barende vrouw heeft liefdevolle steun nodig, zachte handen en een zachte stem, vertrouwen, warmte en zorgzame aandacht. Als je de bevalling op een intieme manier benadert, krijg je geheid hele andere uitkomsten want je benadert het proces zoals het bedoeld was benaderd te worden. Bevallen is geen medisch noodgeval bij voorbaat al. Bevallen is intimiteit, en intimiteit vereist nu eenmaal geduld en tijd.

Op naar een bevalling vol rust, vertrouwen & kracht!

Bevallen is instinctief oergedrag, en speelt zich dus van nature het veiligst af als er zo min mogelijk mee bemoeid wordt. En toch bellen we bij de eerste wee meteen die verloskundige of rennen we richting het ziekenhuis. We betrekken er gelijk de hele wereld bij, terwijl de wereld zoals die zich binnenin ons afspeelt bepalend is voor jouw bevaling. En de omgeving mag er ook gewoon zijn, maar deze hoort in dienst te staan van ons en niet andersom.  Daarom is een doula bij de bevalling ook zo handig! 😉

Maar eerlijk is eerlijk, uiteindelijk kiezen wij er zelf voor hoe wij een bepaalde omgeving effect op ons laten hebben. Maar om op die plek te komen van innerlijke rust, vertrouwen en kracht, vereist een weg van ontdekkingen over jezelf.

Wil jij ook rust ervaren in jezelf onderweg naar die bevalling toe, het vertrouwen voelen dat je dit kan en hiervoor gemaakt ben en jouw bijzondere vrouwelijke kracht en vermogen ervaren op die grote dag? En dan nog eens vanuit een religieus perspectief zodat het een spirituele beleving wordt? Ben je er klaar voor om die bevalling met beide handen aan te grijpen en écht te gaan beleven? Ongeacht je voorgeschiedenis, je situatie, of je nu wel of geen medische indicatie hebt en noem maar op. Bevallen is een gebeurtenis die veel dieper reikt dan de oppervlakte. En het gaat dan ook niet om het behalen van een bepaalde resultaat: Het gaat om jóu en JOUW beleving. Een beleving die je voor de rest van je leven me je zal meedragen. Er is zoveel meer mogelijk dan je denkt, en je bent tot zoveel meer in staat dan je zelf voor mogelijk houdt, met Zijn hulp en kracht! Neem contact met me op om te zien wat ik kan betekenen voor jou als bevallingscoach. Ik geef online cursus en coaching, maar bied ook persoonlijke begeleiding aan als doula. My hand in yours. Let’s make the most of it, in shaa’ Allah! 

♥ ♥ ♥

Bronnen:

[1] Uit de Huffington Post “New evidence that we just need to give women more time to labor”. Zie: http://www.huffingtonpost.com/entry/new-evidence-that-we-just-need-to-give-women-more-time-to-labor_us_56ec4f66e4b084c672203418

Reacties

2 reacties op “Laat vrouwen met rust tijdens de bevalling!”

 1. Jacolien

  Een beleving die je de rest van je leven met je mee zal dragen.
  Mijn dochter is geboren met een geplande keizersnee. Van deze beslissing heb ik geen spijt. Mijn dochter lag stuit en ik was er van overtuigd dat ze veel groter zou zijn dan geschat en daarmee te groot voor een bevalling. Dit bleek te kloppen (bijna 4100 gram ipv 3200).
  Van mijn zoon ben ik gewoon bevallen. Door de keizersnee heb ik uiteraard medische indicatie en vanwege de behoorlijke bekkenpijnen/instabiliteit waar ik al 26 week last van had ben ik met 41 week ingeleid. Dat heb ik geweten. Een weeënstorm, bekkenweeën, stagnerende ontsluiting en vooral geen enkele bewegingsvrijheid door alle metertje waar ik op aangesloten was. Uiteindelijk bleek dit voor mij niet te doen en mijn enige optie was de ruggenprik die ik eigenlijk niet wilde. Het is allemaal goed gegaan maar wat denk ik met veel spijt terug op mijn bevalling.
  Ik heb zelf nog de wens van een derde zwangerschap en voor mij staat als een paal boven water dat mijn bevalling heel anders moet gaan! En heel eerlijk, het liefste zou ik gewoon thuis bevallen ondanks mijn medische indicatie…

  Bedankt voor deze mooie inspirerende blog!

  1. Aziema Fatima

   Dank Jacolien voor je uitgebreide reactie! Ik kan me voorstellen dat reflectie op je bevallingen veel in je losmaakt en ik hoop en wens voor jou dat mocht er een derde bevalling komen dat deze geheel de jouwe wordt op een manier wat klopt voor jou, jouw intuïtie, jouw gevoel en jouw lichaam. Dat verdient iedere vrouw om de ruimte te krijgen dit voor haarzelf te ontdekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *