Ineens wilt je baby vaker aan de borst, gedraagt zich onrustig en lijkt onverzadigbaar. Wilt de baby nu alweer drinken?! Je borsten voelen ook nog eens harstikke leeg aan! Vaak raken moeders hier onzeker door en denken ten onrechte dat ze dus te weinig melk produceren. Sterker nog, de onzekerheid slaat zo enorm toe dat ze denken dat ze moeten bijvoeden. Maar dat is niet de oplossing, want het probleem is niet dat je ineens ’te weinig melk’ hebt. We hebben hier te maken met ‘regeldagen’. Héél normaal en vooral nodig tijdens de borstvoedingsperiode. Lees in deze korte blog wat regeldagen zijn en hoe je hier het beste mee omgaat! 🙂
Wat zijn ‘regeldagen’?
Wat er eigenlijk aan de hand is, is dat je baby de melkproductie aan het “bijstellen” is. Op een of andere manier voelt je baby dat het meer nodig heeft en reageert hierop door vaker te willen drinken. (Hello boobies, more milk needed please!) Als je de baby dan vaker aanlegt, krijgen je borsten in eerste instantie niet de tijd weer helemaal vol te lopen en dan ervaren wij dus dat ‘lege borsten gevoel’ en daarmee het idee dat we dus minder tot geen melk meer zouden hebben! MAAR… dat is juíst voor je borsten het signaal dat er meer melk geproduceerd moet worden! Hoe leger de borst, hoe meer nieuwe melk aangemaakt zal worden (één van de ‘borstvoedingswetten’) Na enkele dagen van vaker drinken, is de melkproductie dan weer afgesteld op de hogere voedingsvraag en zal het kindje weer een voldaan gevoel hebben na het drinken.
Dit proces van “regelen” kan een dag duren of zelfs enkele dagen. Gemiddeld komen deze regeldagen voor rond 10 dagen, 3-4 weken, en rond de 3, 4 & 6 maanden. Maar ze kunnen ook op andere momenten voorkomen. Het kan geen toeval zijn dat moeders vaak rond deze tijden overstappen op flesvoeding, omdat ze denken weinig melk te produceren. Wilt je baby alleen een bepaalde dagdeel ineens vaker of zelfs continu aan de borst gepaard met mogelijk onrust, kan er sprake zijn van clusteren. Ook dit past bij de normale ontwikkeling van een jong kind.
Hoe ga ik hiermee om?
Regeldagen kunnen intensief zijn, maar zijn zoals alles.. tijdelijk van aard! Als je begrijpt waarom iets gebeurt, kan je het ook beter accepteren en eraan toegeven. Houd je kindje in deze dagen dicht bij je in de buurt zodat je goed op de (honger)signalen kunt reageren. Blijf voeden op verzoek, en laat de baby de borst goed leegdrinken. Toevlucht zoeken in bijvoeding is onnodig en kan dit hele systeem van hernieuwde vraag en aanbod verstoren, waardoor je nóg minder melk zal produceren.
Eigenlijk is dit ‘regelen’ van de borstvoeding een prachtige, stiekem ‘ingebouwde’ manier om de borstvoeding steeds ‘up-to-date’ te houden voor je baby. Op de een of andere manier volgt de borstvoeding de ontwikkeling van je baby nauwgezet. En het mooiste is dat het eigenlijk gewoon vanzelf gebeurt, mits we eraan toegeven. Subhan’ Allah, alles is zo perfect geregeld in Zijn Creatie. Het enige wat wij hoeven te doen is daarop te vertrouwen! Don’t worry momma, you’re not alone and yes, it’s normal and yes, it can be hard. But you got this, in shaa’ Allah! Hoe meer je toegeeft aan de behoefte van je kind en hierbij kalm en accepterend blijft, hoe sneller er weer een ritme ontstaat.
Borstvoeding: Go with the flow..
Borstvoeding werkt het beste, zoals ieder natuurlijk proces, als je alles loslaat wat maar met schema, structuur en organisatie te maken heeft. Borstvoeding is letterlijk go with the flow. Zo was ik zelf allang gestopt me af te vragen wáárom mijn kindje soms ineens vaker aan de borst lijkt te willen. Regeldagen, clusteren, extra troost vanwege een rappe ontwikkeling, groeispurt, ziekte, “mama-honger”, noem het maar op. Ik geloof het. Ik accepteer het. Ik geef me over. De behoefte van mijn kind is mijn leidraad en kan het nooit mis hebben. Dat was mijn overtuiging en geen vragen meer stellen werkte, ik leefde gewoon in het moment en nam alles hoe het kwam.
Vraag: Hoe waren ‘regeldagen’ voor jou en hoe ging jij hiermee om? Deel je ervaring!
Geef een antwoord