Borstvoeding ná 1 jaar: 10 dingen die je baby (stiekem) denkt tijdens het drinken!

Borstvoeding ná 1 jaar (2)

Oh oh oh.. die kindjes aan de borst van tegenwoordig! Hoe ouder ze worden, hoe eigenwijzer! Óók aan de borst dus 😉  Graag deel ik met jullie de vermoedelijke gedachten die mijn kinderen moeten hebben gehad tijdens de borstvoeding ná 1 jaar oud! (Uiteraard vonden sommige dingetjes ook al plaats vóór die 1 jaar hehe) Nou, benieuwd of mama’s die ook al langer voeden hier wat in herkennen! Hoe lang geef jij al borstvoeding en wat is herkenbaar borstgedrag bij jouw baby? Laat het hieronder in een reactie weten!

1. De Atleet: Gymnastiek aan de borst

Past mijn voetje er echt niet ook ergens nog in/tussen/bij/op/onder?

2. De Grommer/Kreuner/Zanger(esje)

Don’t mind me.. pfff even mijn dag verwerken hoor. Oké, hoe ging dat deuntje van Nijntje nou ook alweer..

3. De High-tech Baby: Heilig geloof in de ‘verplaatsbaarheid’ van een borst

Hey ik dacht dat ik wat zag/hoorde/voelde/rook… Huh.. gaat die borst máár tot hier?

Andere variatie is de Hands-Free Baby: Kijk mama, zonder handen!!!

4. Busy Baby: Hap-slok-doei gedrag

Gotta go, mom! Snel al mijn restjes cracker onder de bank verstoppen, samen met die geplette druiven die je dacht dat ik keurig had opgegeten..

Andere variatie is Inspector Baby! Het nader onderzoeken van de borst in de vorm van voelen/knijpen/bijten/trekken/drukken/erop slaan: Hmm.. altijd willen weten wat deze superborst nóg meer kan! *prik knijp trek*

5. De Chit-chat-drinker: Tussen het drinken door ineens een paar zinnetjes brabbelen om daarna weer stug door te drinken

Ik denk, ik zeg het alvast even voor het geval ik het vergeet.. Overkomt de beste baby weleens!

6. De Kiekeboe-fanaat

Mamaaaa, ik zie je niet maar ik proef je wel. Yum! En dáááááár ben ik weer!

7. Het Cluster-kindje also known as ik-hang-het-liefst-de-hele-dag-én-nacht-aan-je-borst-zonder-onderbreking-graag

Mama, ik snap er zelf he-le-maal niks van, maar mijn lichaampje schreeuwt om jouw warmte en voeding. Ik wil gewoon dichtbij je zijn. Ja, vóóral in die nachten! Oh, hoi pap..

Maar borstvoeding betekent voor een baby ook..

8. Een 2-in-1 Booster: Ontspanning & energie to the max!

YEAH, I feel good! Ben weer helemaal tot mezelf gekomen en ik kan de hele wereld weer aan, kom maar op met die knuffelmonsters die om de hoek van iedere kamer gluren!

9. The Instant-troost bij ziekte, pijn en kleine ongelukjes

Wauw, mama-magie laat alle narigheid ÉCHT meteen verdwijnen of maakt het in ieder geval stuk-ken aangenamer! Kan niet zonder mijn mama..

10. Love Potion: Zorgt voor unieke momentjes van letterlijke verbondenheid

Als ik mama lang en diep in de ogen kijk tijdens het drinken, voel en denk ik echt..

Mama, jij bent mijn hele wereld!

Borstvoeding is zeker soms zwaar en vermoeiend, maar wat je je kind te bieden hebt is goud waard. Kijk in zijn of haar ogen tijdens de voeding en zie die liefde weerspiegeld in die oogjes. Wat een gunst als jouw kleine nog mag profiteren van mama’s melk! Tezamen groeien jullie geestelijk en emotioneel en versterken jullie band bij ieder momentje aan de borst. Koester ze, want de maanden vliegen voorbij.. Borstvoeding is zó veel meer dan voeding alleen. Op naar de 2 jaar? Want..

Effect op de gezondheid

.. ook na 1 jaar blijft borstvoeding van onschatbare waarde. Minimaal 2 jaar (zowel de gegeven richtlijn in de heilige Qur’an als volgens de Wereldgezondheidsorganisatie), is daarom zeker niet uit de lucht gegrepen of een ongewoon streven.

Wist je bijvoorbeeld dat het immuunsysteem van je kindje op 1-jarig leeftijd slechts voor 60% functioneert? Moedermelk blijft ook hierna een beschermende werking bieden en het schijnt dat de immunologische werking (anitlichamen) toeneemt in het tweede en zelfs derde jaar. 1

Muslim-Mother-Breastfeeding1Verder bevat 448 ml moedermelk in het tweede jaar maar liefst 2:

 • 29% van de energiebehoefte
 • 43% van de proteïnebehoefte
 • 36% van de calciumbehoefte
 • 75% van de vitamine A-behoefte
 • 76% van de foliumzuurbehoefte
 • 94% van de vitamine B12-behoefte
 • 60% van de vitamine C-behoefte

Moedermelk zit zo complex in elkaar, en wordt constant zo ongelooflijk bijzonder afgestemd op de specifieke behoefte van je baby, dreumes én peuter. Het is niet raar om te stellen dat de bouwstenen voor een goede basis in gezondheid in de borstvoedingsperiode liggen. En wetenschappelijk onderzoek blijft met opmerkelijke bevindingen komen. De genoemde effecten op de gezondheid hierboven zijn slechts een greep.

Dus nog even for the record, voor iedereen die vindt/vond dat borstvoeding alleen voor baby’tjes was bedoeld.. Our perfectly designed body proofs otherwise, subhan’ Allah!

Bronnen

1. Lawrence RA and Lawrence RM. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, 7th ed. St. Louis: Mosby, 2011, p. 153-195. See particularly Table 5-2 on p. 164: “Concentration of immunologic components in human milk collected during second year of lactation”

2. Dewey KG. Nutrition, Growth, and Complementary Feeding of the Breastfed Infant. Pediatric Clinics of North American. February 2001;48(1).

Reacties

22 reacties op “Borstvoeding ná 1 jaar: 10 dingen die je baby (stiekem) denkt tijdens het drinken!”

 1. ilya

  hahaha LOL herken ze ook allemaal.
  Heb er nog 1.
  Huu mamma, huuu! Stevig de teugels in handen.
  Mijn zoon is nu 19 maanden maar wil al sinds hij een maand of 3 is mijn haar vasthouden als hij drinkt.
  Soms kriebelt ie heel lief in mijn nek maar regelmatig pakt hij een goede hand vol aan de voorkant en houdt het stevig vast alsof het teugels zijn. (vindt mamma niet altijd even prettig ;))

 2. Ramona

  Even drinken, oh wow dit is mijn hand…. open en dicht wooooow, even drinken, oh dit is mama’s tepel even er op slaan, even drinken, mmmm mijn ogen vallen dicht onee onee snel even opstaan, toch maar weer even liggen, he wat hoor ik nou????? Even drinken, stem banden trainen… Papapapapapapapapapapapapapapapa… Borstvoeding geven is de mooiste zegen, hoe klein als ze is kunnen we soms samen echt de slappe lach krijgen door haar drukke en onbesluitvolle gedrag, het mooie is de boobie wint altijd! ?Troost bij pijntjes, slaapmiddel bij vermoeidheid, hulp bij het bewegen van de darmpjes, alles-in-1 super magisch geweldig wonderbaarlijk systeem dat wij vrouwen hebben en waar we trots op mogen zijn! Niet teveel overdenken en gewoon op je af laten komen zonder regeltjes gewoon aanvoelen en enjoy voor dat de borstvoedingsperiode voorbij is!

 3. Aicha

  Masha allah dat er nog zoveel mensen lang voeden! Dit hoor ik zelf heel graag. Dit is het mooiste moment met je kind! Ik heb nu een zoontje van 2 jaar en 2 maanden en die ziet het totaal niet zitten om te stoppen. Hij is er erg aan gehecht, vooral voor het slapen gaan. En wanneer mama terug komt van het werk dan is dat het eerste dat hij wil! Nu weet ik totaal niet hoe ik ermee zal moeten stoppen. Omdat het aan te raden is 2 jaar, kan het toch geen kwaad na 2 jaar nog voeden?

 4. cary ma

  Oh wat heerlijk! Ik geef nu bijna 4 maanden bv. In het begin vond ik het zo moeilijk. Oververmoeid en soms hopeloos wou ik het bijba opgeven want je omgeving maakt het je gemakkelijk.. ‘geef haar maar een flesje joh’. No way. Ik ben nu trots op mezelf en hoop echt ook zeker anderhalf jaar nog vol te houden. Ya rab! Alleen heb ik wel een vraag. Is het voor een werkende mama haalbaar? Wanneer mijn baby 6 maanden is, ga ik terug aan de slag. Kolven lukt niet bij me. Krijg er amper iets uit. Nu als ze 6 maanden is zal ze beginnen met vaste voeding.. is het dan best om smorgens en savonds na t werk aan te leggen? En tijdens de weekends wat extra door de dag? Zo wil ik t doen.. stel ik mezelf dit realistisch voor?

  1. Cary ma, als je volledige borstvoeding wilt blijven geven, is dat meestal ook hoofdvoeding het gehele eerste jaar. Vanaf 6 maanden wordt vaste voeding langzaam opgebouwd naar behoefte van je kind, maar in de praktijk nemen kindjes pas bij 10-12 maanden voor een grotere gedeelte vaste voedsel tot zich. Je zult dus uiteindelijk wel het kolven moeten heroverwegen als je je kind ook borstvoeding wilt blijven bieden als je op werk bent en tegelijkertijd je productie op peil wilt houden. Wat je kan doen is nu al ”oefenen”, door om de zoveel uurtjes met een elektrische kolf bezig te zijn en ondertussen iets ontspannends doen (zoals lezen, tv kijken). In het begin zal er niet veel uitkomen, maar dat kolven moet je ook opbouwen en aan wennen. Zet er geen druk op (je hebt nog 2 maanden) en bouw op deze manier alvast een voorraadje op voor in de vriezer. Veel succes!

 5. Anneliet

  En ineens weet je het: ik word tandarts. (Hoe vaak mijn dochtertje wel niet de binnenkant van mijn mond inspecteert met haar handje tijdens het drinken). Of bokster. (Ze deelt regelmarig raakse klappen uit. In mijn gezicht.)

 6. Anneliet

  Superleuk en herkenbaar artikel 😀
  Mijn zoontje heb ik 2 jaar borstvoeding gegeven en mijn dochtertje nu alweer ruim 1 jaar 🙂

  1. Wat leuk om te horen Anneliet! Jij loopt ook lekker dus met al die borstvoedingsjaren 😉 En wat we allemaal niet meemaken hè met onze kindjes.. Enig! Die klappen die ze uitdelen zijn wel minder. Pfff ik weet er alles van! Ik moet regelmatig handjes, voetjes en armen weer goed ‘positioneren’. ahum..

 7. Suzanne Velzel Adams

  Superleuk stukje!

  We zijn het jaar net gepasseerd.
  Mijn meneertje onderzoekt ook graag moeders kleding en accessoires: riem, armband, klipje van de BH, enz.

  1. Dankjewel Suzanne! Nog zo’n ‘inspector baby’ dus! Haha ze moeten ook wat te doen hebben tijdens het drinken 😉

 8. Chantal

  Nog een. De self service. Meneertje komt aanlopen, trekt aan mijn shirt, drinkt al staand een paar slokjes, stopt zelf de borst weer terug en brabbelt iets als dankjewel en loopt weer verder.

  Heerlijk zo’n dreumes aan de borst..

  1. Chantal, wat een leuke!!! Self-service haha, die maak ik nou altijd in de nacht mee.. aangezien onze kleine nog lekker bij ons op de kamer slaapt. Soms word ik wakker van haar gezoek en gefrunnik aan mijn nachthemd haha. “Oh sorry mams.. didn ’t mean to wake you! Let me just grab some b…” 😉

 9. Erika

  Hallo,
  Wat een leuk artikel, ben zelf na 6 maanden moeten stoppen met BV geven en dat vind ik heel jammer. Hopelijk dat het bij een volgend kindje beter lukt 😉

  1. Erika, die 6 maanden kan je lekker in je zak steken zeg, wat goed dat jij je kindje 6 maanden lang hebt kunnen laten profiteren van het beste van jezelf met wat er in jouw vermogen lag op dat moment, en daarmee heb je zo een mooie basis gelegd voor je kindje! Top!

 10. Fatima

  Hahaha heel leuk beschreven, Ik voed pas 3 maandejs en herken 7 van de 10. Hoop incha Allah het ook twee jaar vol te houden.

  1. Fatima, in shaa’ Allah! En jaaa… ik weet het, veel dingen doen ze écht al vóór die 1 jaar grens hoor! Lekker hè onze eigenwijze kindjes, ze ontwikkelen zich vlak onder onze neuzen terwijl ze van alles uithalen aan die borst 😉

 11. melissa

  Tijdens het lezen van je artikel is mijn lieve schat van 16maanden al drinkend aan de borst in slaap gevallen 🙂 de gedachten van de baby zijn hilarisch en toveren een lach op m’n gezicht en de 10 punten zijn zeker zeer herkenbaar! ook wij gaan voor de Who norm van 2jaar en daarna zien we wel!

  1. Aah Melissa, héérlijk als ze op die leeftijd nog aan de borst in slaap vallen! Omdat ze overdag zo druk en beweeglijk zijn en van alles en nóg wat moeten, is het wel even een verademing om ook lekker in rust te kunnen voeden. Ik ga ook voor de 2 jaar en ik zie inderdaad ook wel wat mijn kleine meid besluit, hangt van haar behoefte af. Vind je het ook zo’n fijn gevoel om nog die directe verbinding en contact op een dag te hebben met je kindje? 🙂

 12. widat

  Asalamoe alaykoem aziema, na jouw advies op fb (enige tijd geleden) zit ik nu tegen het einde aan alhamdoelilah, soms vraagt ze er nog om ’s ochtends na het wakker worden en soms ook gewoon niet. Ze is nu 2 jaar en 4 maanden en ik geniet intens van deze laatste paar keertjes. Het was soms erg zwaar en vermoeiend maar ook heel mooi, met ook de gedachte dat het haar recht is om de 2 jaar vol te maken. Moge Allah het van ons accepteren. Je artikel is erg herkenbaar en heel erg leuk geschreven! Moest er erg om lachen! Ga zo door!

  1. Ameen op je du’aa! Wat leuk en waardevol om te horen dat je destijds wat aan mijn advies hebt gehad en gezegend ben jij dat je de termijn hebt/gaat kunnen voltooien omwille van Zijn Tevredenheid heeft het de borstvoeding voor jou tot een spirituele daad van aanbidding gemaakt. Alhamdulillaah!

   Borstvoeding is zeker niet altijd even makkelijk, veel offers, moeite en ook soms tranen, maar ook plezier, lachen en intens genieten. Lijkt wel een beetje op moederschap hè? Subhan’ Allah. Ik zeg altijd Borstvoeding is niet alleen de beste basis voor een baby, maar ook voor iedere moeder!

 13. Rajae

  Inmiddels al 14 maanden aan het voeden en ik herken ze alle 10 hahaha. Weer een zeer mooi artikel!

  1. Dankjewel voor je reactie en heerlijk om die herkenbaarheid te vinden bij elkaar! In deze wonderlijke reis met onze kindjes staan we zeker niet alleen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *