Borstvoeding in het openbaar: Probleem?

Borstvoeding in het openbaar

Velen vinden een baby aan de borst in het openbaar nog steeds een raar en gek idee, en dan vooral in onze heerlijk ‘vrije’ samenleving. Borsten lijken hier alleen een seksuele functie toebedeeld. Dat we (half)naakte vrouwen op posters en billboards zien prijken ín het openbaar welteverstaan, is inmiddels doodnormale kost, maar daar waar iemand haar kindje discreet of oh wee, zelfs openlijk probeert te voorzien in een primaire levensbehoefte, namelijk voeding (!), worden wenkbrauwen gefronst, ongemakkelijk weggekeken of gekucht en kan je zelfs een restaurant uitgezet worden. True story.

Feit. Borstvoeding is eenmaal (nog) niet de geaccepteerde norm in het westen. Eerlijk gezegd vind ik dit ronduit triest en zo ironisch, want je zou denken dat juist hier in dit deel van de wereld het anders zou moeten zijn. Toch? Guess again. Voor ik mijn gepeperde mening op jullie afvuur (ahum), ga ik eerst in op hoe erg onze cultuur ons beeld over borstvoeding heeft beïnvloed en nog steeds beïnvloedt. Maar wat is dit beeld dan precies, hoe komt dit en kunnen we dat veranderen? Ook deel ik mijn eigen ervaring met voeden in het openbaar! Want hey, van mij als langvoedster kon die natuurlijk niet uitblijven! 😉 En ik deel tussendoor ook een rake klap uit aan feministen enzo. (no pun intended hehe).

Probleem 1: Borstvoeding & cultuur

Afgaande op campagnes die worden gevoerd om borstvoeding haar rechtmatige plek terug te geven in onze samenleving, en dat er zelfs protesten zijn (geweest) vanwege de dominante, afkeurende opvatting over borstvoeding in het openbaar, kun je stellen dat borstvoeding bij lange na (nog) niet als normaal wordt gezien in onze westerse samenleving. Als we even generaliserend mogen spreken, zal er in Afrika, Azië en Zuid-Amerika nauwelijks vreemd opgekeken worden als er een baby borstvoeding krijgt in het openbaar. Ook is langvoeden daar heel normaal, terwijl het bij ons nog steeds als ‘bijzonder’ wordt gezien. What happened? Ooit moet borstvoeding toch ook de norm geweest zijn in West-Europa en de Verenigde Staten? Bottlefeeding happened! Oftewel, de intrede van flesvoeding.

comic2Sinds vorige eeuw ontpopte kunstmatige zuigelingenvoeding zich als een soort machtssymbool, de mens kon zelf iets creëren (én verkopen) en hiermee een menselijke functie ‘vervangen’. Met de komst van het feminisme kreeg het zelfs de status van onafhankelijkheid, en werd ‘de fles’ in het westen de geaccepteerde norm, wat tot de dag van vandaag zo is gebleven. Het is waar dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan het belang van borstvoeding en dat bewustwording aan het groeien is, maar we zijn er nog lang niet, blijkt maar weer.

Probleem 2: What’s sex gotta do with it?

Afgaand op meningen in de omgeving en afstruinend op het internet kom ik de meest merkwaardige dingen tegen. Het wordt betiteld met “onsmakelijk”, vergeleken met “Ik ga toch ook mijn teennagels niet knippen in een restaurant?” en zelfs een hele lompe reactie, die de seksistische beeldvorming over vrouwen bevestigt. “Ik zou het goed vinden als ik er ook even aan mocht zitten. Anders niet!” Anderen verpakken het weer anders, “Ik hoef het niet te zien.” of “Ik vind het gewoon geen gezicht.”

Sommige mensen willen liever niet geconfronteerd worden met een baby aan die borst, dat is duidelijk. Het interessante gedeelte is echter niet hun mening, maar wat het zegt over het heersende beeld over borstvoeding, de overduidelijke associatie die zij maken met iets ‘ongepast’ en seksueels, en de (on)bewuste culturele opvattingen die hieraan ten grondslag liggen.

breastfeeding-in-public-1024x763

Hmm… waar zijn die feministen nu? Is borstvoeding geven niet júist een uiting van vrouwelijke kracht en vermogen? Daar streden jullie toch voor? Waar is jullie stem nu in deze zaak waar vrouwen worden geweigerd hun kinderen te voeden, geweigerd vanwege een van de meest bijzondere en krachtige functies die het vrouwelijke lichaam bezit?

Maar nee, borsten zijn er alleen voor het seksuele plezier. ‘Hún’ plezier nog wel! Dat wordt wel geaccepteerd, oh de hypocrisie.. Dat vrouwen constant als seksobject worden neergezet kraait geen haan (of eh.. feministische kip?) naar. Dat borstvoeding en feminisme niet hand in hand samengaan, maakt nogmaals duidelijk dat het feminisme meer stoelt op culturele opvattingen dan een universele definitie van wat vrijheid werkelijk inhoudt. De vrijheid om te kleden hoe je je wilt zonder dat er voor je bepaald wordt dat jouw kledingkeuze onderdrukking definieert, de vrijheid om moederschap in te vullen zoals jij het ’t beste acht voor jezelf en je kind, zonder dat er voor je bepaald wordt dat de keuze voor fulltime moeder-zijn eigenlijk een vorm van slavenarbeid is.

Feministen zijn dol op leuzen als ”Freedom to all” en “My body belongs to me.” En nu komt het: borstvoeding is de letterlijke belichaming van een keuze die wij maken om er te zijn voor onze kinderen. Maar wij worden als vrouwen in die vrijheid beperkt. Wij worden beperkt in het willen doen wat wij met onze lichamen willen doen, en nee.. dat is niet naakt poseren om een of andere vage statement te maken, maar wij wensen slechts de vrijheid om onze kinderen te voorzien van voeding waar en wanneer wij én zij dat willen. Is dat niet een doel waardig om voor te strijden? Go get ‘em tigers, tenminste.. als jullie een nuttig doel willen verwezenlijken, is dit ‘em zeker!

Probleem 3: It’s not you, it’s me.

Bij borstvoeding in het openbaar draait het eigenlijk niet om het feit of het wel of niet gepast is, het komt neer op wat het beeld van een baby aan de borst met jou persoonlijk doet en wáárom dat zo is. Als je er een probleem mee hebt, ga eerlijk bij jezelf te rade: What’s eating you? Het is makkelijk praten om te stellen dat je het nu eenmaal niet vindt kunnen, maar kan je jezelf ook nader verklaren? Het probleem ligt namelijk zeker niet bij de moeder die reageert wanneer haar kind aangeeft te willen drinken. Het probleem ligt ergens verborgen tussen jouw twee oren, waar er op een of andere manier een associatie is geworteld wat borsten alleen in relatie kan brengen met.. andere dingen.

Het is nog interessanter als je durft toe te geven hoeveel we onder invloed staat van culturele opvattingen en hoezeer we ons laten beïnvloeden daardoor. Verandering begint nog altijd bij onszelf. Als wij werkelijk een samenleving wensen waar we elkaar willen respecteren en elkaar onze vrijheden gunnen, we need to change our own attitudes first. Ookal past het niet in jouw straatje, try to keep an open mind, wat is er nu écht aan de hand met die boobies? Zo dreigend zijn ze ook alweer niet als ze ook nog eens melk leveren aan een mensenkind! Prachtig toch.

Wil je mijn mening horen?

Borstvoeding is altijd op temperatuur en altijd ‘bij de hand’, je zou haast denken dat het bedoeld was om altijd en overal maar je kindje te kunnen voeden. Maar of het ooit de bedoeling was dat vrouwen hun kindje ooit op een openbare toilet zouden voeden? Eh.. I don’t think so. 

unt-breast1

Als ik me de tijd van de Profeet, vrede zij met hem, probeer voor te stellen, waar er vooral buiten geleefd werd, vaak heen en weer gereisd werd, en waar het doodnormaal was dat kinderen volledige borstvoeding kregen zolang zij dat nodig hadden, denk je dan ECHT dat al die vrouwen hun tent of huisje in renden iedere keer dat een baby/peuter weer eens wilde drinken aan de borst? 

In een authentiek verklaarde hadith zien we dat de Profeet, vrede zij met hem, in een post-oorlogssituatie naar een moeder wijst, die naarstig op zoek was naar haar verloren baby en in haar wanhoop iedere baby die ze tegenkwam aanlegde aan haar borst om te voeden. Uiteindelijk zou ze haar zoon vinden.

“Denken jullie dat deze vrouw haar zoon in het vuur zou kunnen gooien?” De metgezellen antwoordden: “Nee, als het in haar macht ligt het niet te doen!” De Profeet, vrede zij met hem, antwoordde: “Allah is meer genadevol tegenover zijn dienaren dan deze vrouw tegenover haar zoon.”

Met dit prachtige voorbeeld illustreert de Profeet, vrede zij met hem, de ongelooflijke liefde en genade die Allah de Barmhartige heeft voor zijn dienaren, welke veruit superieur is aan de band tussen een moeder en kind, maar welke toch de ‘vergelijking’ waardig is. Moederliefde overstijgt in deze wereld alle vormen van wereldse liefde als veruit uniek en bijzonder, omdat Hij het in onze harten geplaatst heeft als natuurlijk verschijnsel, al tijdens de zwangerschap.

Wat ook terugkomt in deze hadith is dat het dus normaal was om borstvoeding te ‘zien’ en naar te refereren zelfs, zoals we ook vaak zien in andere ahadith. Borstvoeding werd niet als ‘vies’ of ‘ongepast’ gezien of iets wat alleen ‘achter gesloten deuren’ hoorde, borstvoeding kende haar rechtmatige plek in de samenleving. Ja, borstvoeding gebeurde in het ‘openbaar’. Borstvoeding was gewoon normaal.. Wauw!

Now hold your camels, ik zeg natuurlijk niet dat wij als moslimvrouwen onze boobs overal moeten flashen, dat past natuurlijk totaal niet in de bescheiden leefstijl die wij als moslims nastreven maar wij moeten zeker wel discreet kunnen voeden (het liefst in rust) en hier de mogelijkheden, respect (!) en begrip voor krijgen. En tja, als het je persoonlijk stoort dat er vrouwen zijn die soms wel een blote borst laten zien tijdens de voeding, how about… look the other way? Accepteren dat een kind gevoed moet worden, dat er gehoor wordt gegeven aan een primaire behoefte, en dat respect hiervoor op zijn plek is, dus gewoon bescheiden wegkijken ‘mocht je iets zien’. Ga van het positieve uit en respecteer je zuster. Geen reden om allergisch te reageren, jouw zuster is bezig met een van grootste religieus-spirituele aanbiddingen die een moeder kan verrichten middels borstvoeding.

Het doet mij vooral echt pijn dat er in onze gemeenschap ook zusters zijn die een negatieve oordeel hebben over borstvoeding geven in het openbaar. Borstvoeding hoort alleen achter gesloten deuren blijkbaar? Hoe kan borstvoeding op die manier ooit als normaal gezien worden in onze samenleving? Mijn oprechte vraag is ook aan hen: What’s your problem? No, really. Heb je enig idee wat borstvoeding in de islam betekent? Ga je maar eerst verdiepen in het onderwerp, beseffen dat niet alles is wat het lijkt, en begin respect en bewondering te voelen voor de moeders die hierin volharden omwille van hun kinderen, ongeacht de omstandigheden. En het is zeker ook belangrijk vanuit islamitsch oogpunt dat er inspanning geleverd moet worden om discreet (en dus bedekt) te voeden, schaamte is een belangrijk goed in de islam. Gelukkig is discreet voeden ook gewoon héél goed mogelijk! 🙂

Eigen ervaring

Zelf heb ik dus heel vaak mijn kind buiten gevoed op een discrete manier (lang leve de supersized hijab), zodat er niks te zien viel. Maar eerlijk gezegd heeft het lange tijd geduurd voor ik dat durfde. Ik plande mijn uitstapjes zo veel mogelijk rond de voedingen in, omdat ik me toch opgelaten voelde om ‘buiten’ te voeden. Als ik ergens op bezoek ging, was mijn vraag altijd ‘Ga ik wel ergens kunnen voeden?’ Als we buiten waren, en mijn baby begon al met zoekbewegingen te maken richting borst, brak het zweet me al uit. Maar op een gegeven moment besefte ik.. wait a minute, moet ik mezelf maar opsluiten in huis omdat ik meteen wil kunnen reageren als mijn baby honger heeft?

Ja, óók ik heb vaak in een krappe openbare toilet ergens gezeten, in haast m’n kindje voeden, en me daarbij vooral zo ongelooflijk opgelaten en verloren voelen! Dit is totaal niet hoe het hoort te zijn. This is NATURE. This is NORMAL. I AM NORMAL. Our society is NOT.

Verandering begint echt bij jezelf. En ik maak de keuze me niet meer te laten beïnvloeden door deze door-seks-geobsedeerde maatschappij of door mensen die geloven dat borstvoeding alleen achter gesloten deuren moet plaatsvinden, of zusters die spastisch worden als ze per ongeluk een blote borst te zien krijgen terwijl je zo discreet mogelijk probeert te voeden. En boven alles, ik laat me niet meer beïnvloeden door mijn eigen angsten en onzekerheden. Ik denk dat dat is wat vrijheid inhoudt. En ik kies ervoor om vrij te zijn.

Wij zijn prachtig en sterk geschapen als vrouwzijnde en ja, mét borsten die vooral meerdere doodnormale en natuurlijke functies dienen. If you can’t handle that… you better face the wall or maybe YOU stay at home! See you (not)! 😉

Bronnen

1. Overgeleverd door Umar ibn Al-Khattab, in de vertaling van Al-Bukhari, volume 8, book 73, nummer 28.

Reacties

11 reacties op “Borstvoeding in het openbaar: Probleem?”

 1. Kholoud

  Goed geschreven. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook nooit wist waar ik kijken moest wanneer ik een moeder bv zag geven. Toen mijn zus beviel van haar eerste kind vond ik het gewoon een raar zicht maar ik lachte er wel om. Ik werd wel spastisch wanneer mijn zwager binnen liep terwijl er borsten te zien waren. Ik siste haar dan toe dat ze er mee moest ophouden. Toen mijn zus na haar zwangerschapsverof ging werken kwam mijn neefje bij ons thuis en ik kan me nog goed herinneren dat ik de koelkast open deed en daar een bekertje melk zag. Omdat ik het raar vond dat dit vloeibaar goedje afgesloten in een beker in de koelkast stond vroeg ik mijn moeder wat het was. Toen ze zei dat het moedermelk was begon ik te kokhalzen en weigerde ik nog iets uit de koelkast te eten. In my defence, ik was nog aan het napuberen. Toen ik jaren later aan de beurt was wou ik wel borstvoeding geven maar niet per se. Maar het lukte mij maar niet door de ongelooflijk pijnlijke kloven. Ik heb toen maanden gekolfd en uiteindelijk heb ik mijn zoon 2 jaar gevoed. Gelukkig kreeg ik meer steun dan mijn zus. Eigenlijk was ik geen goede zus wat betreft borstvoeding. Maar gelukkig kunnen we er om lachen. Ik heb bij mijn zoon en dochter een borstvoedingsdoek aangeschaft en ik voed mijn kinderen buiten. Ik ben 1 keer op een wc gaan zitten om mijn zoon te voeden in het vliegtuig omdat mijn borsten mis schiet wel te zien zouden zijn omdat het zo krap was in het vliegtuig. Maar ik zoek altijd een discreet plekje op, en als dat er niet is dan zet ik mij gewoon neer en voed ik mijn kind met een borstvoedingsdoek. Ik Let eigenlijk nooit op andere mensen of ze kijken, het kan me gewoonweg geen ruk schelen. Maar wat mij wel is opgevallen is dat mannen vol bewondering kijken en vrouwen vol afschuw. Ja jammer, maar zoals ik zei kan het me geen ruk schelen. Ik vel geen oordeel over jou, voed je kind wat je wil maar ik hoef ook geen oordeel van jou over mij te horen. Groetjes

 2. You said it all! Geweldige post, barak Allahu feek!

 3. Ma sha Allah weer een geweldige post van jou. Een van de redenen dat ik over borstvoeding ben gaan schrijven is om deze natuurlijke norm uit het taboehokje te halen. Ik kleed me bedekt maar voed mijn zoontje ook overal. Het bijzondere vond ik dat juist bij mijn schoonfamilie in Sudan of tijdens doorreis in Dubai niemand vreemd opkeek. Terwijl hier in Nederland de oogjes soms bijna uit de oogkassen rollen, zelfs bij andere zusters terwijl borstvoeding een islamitisch recht is van het kind.
  Mijn man zoekt als we buiten zijn altijd een rustig plekje voor me omdat mijn zoontje snel afgeleid is haha. Tijdens mijn zwangerschap hebben we samen de keus gemaakt dat we 200% voor de borstvoeding zouden gaan. Hij staat als een huis achter mijn keuze minimaal twee jaar en het liefst langer te voeden in sha Allah. Deze week in sha Allah 21 maanden. Ik kijk al uit naar meer posts van je en ga deze post even delen op mijn blogpagina 🙂

 4. beyaz gül

  Ma şha allah zuster mooi geschreven!
  Hier nog een lang voedster en tot 1 jaar ook discreet in het openbaar.
  tot 6 maanden onder een voedingschort overal, maar daarna toch even een pashokje opgezocht voor de rust. Niet wegens gekke opmerkingen, maar onrust wegens nieuwsgierigheid van mijn spruit.
  inmiddels zijn de voedingen alleen op momenten dat ik toch niet buiten ben.

  Wel eens opmerkelijke blikken gehad van zusters in het openbaar wegens het voedingschort en eens een gekke opmerking gehad van een bekende wegens het lang voeden. Maar verder nooit iets opgevallen en nooit gevoed op de wc (daar eet ik zelf toch ook niet)

  Overigens heeft mijn man totaal geen op of aanmerkingen wat het voeden betreft. Hij doet altijd zijn best om het ons zo gemakkelijk mogelijk te maken ma şha allah.

  Blij te zien dat er zoveel positive aandacht is voor het onderwerp borstvoeding (in het openbaar) want ook bij sommige moslims was het een soort taboe geworden helaas.

 5. Maryam

  Ik heb er totaal geen moeite mee om openbaar borstvoedinf te geven onder mijn hoofddoek ;), alleen mijn man vindt dit zo erg :(, hij vindt het maar vreemd dat andere mensen dan weten dat je borstvoeding geeft, als ik samen met hem ben wilt hij het dan ook liever niet, ik probeer hem ervan te overtuigen dat het gewoon normaal is en dat de profeet vzmh zelfs een keer wees naar een vrouw die borstvoeding gaf en zei tegen de sahabas zien jullie die vrouw die borstvoeding geeft en daarna zei hij vzmh nog iets, ik durf niet te zeggen wat ben de hadith vergeten, maar het was toen dus al heel normaal om openbaar borstvoeding te geven, uiteraard ga ik er wel vanuit dat er geen borst te zien was, iemand tips voor mij om mijn man te laten zien dat het normaal is?

  1. Amani

   Voelt hij zich meer op zijn gemak als je je baby volledig bedekt, en de mensen dus echt wel goed moeten kijken om te zien wat je doet? Dat je beeb evengoed een slaapje zou kunnen aan het doen zijn…
   Ik draag zelf khymar en heb gemerkt dat het een goede buffer vormt tegen judging eyes én zij is niet steeds afgeleid. Dochter gaat er volledig onder op de voetjes na.

   Ik ben overigens ook alleen maar voorstander van het bedekken van borstvoeden omwille van de verplichting om onze schoonheden te bedekken.

  2. @Maryam: Ik heb de betreffende hadith meteen toegevoegd aan mijn blogpost met bronvermelding! 😉 Dat geeft toch meteen weer dat borstvoeding toendertijd haar rechtmatige plek in de samenleving had en het niet als ongepast of ”vies” werd beschouwd in het ”openbaar” maar het uiteraard wel discreet dient te gebeuren, zoals past in een islamitische leefstijl om onze ”awrah” te bedekken.

   Ik denk dat jouw man, net als vele anderen in deze westerse samenleving, de relatie legt met borsten en de seksuele functie, maar dat het hier meer gaat om een beschermingsdrang die erachter schuilt. Hij wilt niet dat mensen jou ”zo” bekijken, dat geeft hem een ongemakkelijk gevoel dat er bij anderen bepaalde onzuivere gedachten kan heersen. Dat is begrijpelijk, want in deze samenleving gebeurt dat helaas ook. MAAR.. als er eenmaal niets te zien valt, is de pret er ook gauw weer af 😉 Dus inderdaad, wat Amani zegt, hoe bedekt zijn jullie als er gevoed wordt in het openbaar? Verder zal het een kwestie zijn van wennen voor je man, om er een andere gedachtegang bij te krijgen. Veel succes!

 6. Meryem

  Yeah! Hoe bevrijdend om te lezen 🙂
  Ik heb gevoed langs de zijlijn van de nijmeegse vierdaagse, voedingstopje, jurk en hoofddoek maakten het mogelijk zonder dat iemand een stukje huid heeftgezien.
  Het ergste was dat ik dit niet durfde te delen, idd uit angst voor ‘judgement’ vanuit andere zusters.

  En ja, de ruimdenkende nederlanders die halfnaakt aan met mij aan de zijlijn stonden zag je ook wel even bedenkelijk kijken toen ze doorhadden wat ik nou precies aan het doen was 🙂

  1. You go girl! Zo stoer, tijdens de nijmeegse vierdaagse! 😉

   En inderdaad, zolang wij gehoor kunnen geven aan de behoefte van onze kindjes en we hierbij bedekt blijven, what’s the problem really? Het probleem zit echt in de beperkte geest van mensen en hoe zij bepaalde associaties blijven maken, bleh. I don’t wanna be a part of that.

   Ik heb ook vaak bepaalde blikken gekregen van ruimdenkende Nederlanders als ze eenmaal doorhadden dat ik borstvoeding aan het geven was, meer verrassing dan dat er een oordeel aan kleefde. Misschien van.. “Hebben zij ook borsten?” haha nee ik weet het niet, ik heb vaak verbazing gezien. Van zusters daarentegen is dat heel wisselend geweest, van oordelend tot accepterend.

 7. Amina

  Mooi geschreven! En ik ben het helemaal met je eens.
  Ik heb het openbaar voeden pas aangedurfd bij mijn derde kind. Waarom zou het niet kunnen? Juist als je een hoofddoek draagt is het makkelijker om het discreet te doen. Met je hoofddoek kan je je borst bedekken en half je baby. De eerste keer vond ik het ook spannend, maar als je een hele dag in een pretpark bent krijgt je baby toch een keer honger. Hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt. En de omgeving heeft het vaak niet eens door!
  Nu bij de 4e (3 weken oud) zou ik het zo weer doen als het nodig is.

  1. Dankjewel Amina! Ik vind het leuk ervaringen van anderen te lezen 🙂 Geeft zo’n verbonden gevoel!

   Het heeft bij mij ook een hele poos geduurd voor ik het aandurfde. Maar na al die keren op openbare toilets en pashokjes, was ik het zat. Eigenlijk droeg ik bij aan de onjuiste beeldvorming over borstvoeding! Het was moeilijk, maar ik moest me echt losweken van ‘wat anderen wel niet kunnen denken’. En inderdaad, de omgeving heeft het heel vaak niet eens door. Moeder happy, baby happy en uiteindelijk ook de omgeving happy! Want een krijsend kind wil niemand 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *