Borstvoeding: Het Vergeten Geboorterecht van onze Kinderen – deel 1

Het Vergeten Geboorterecht

Welkom bij de aftrap van de mini-blogserie: Borstvoeding: Het vergeten geboorterecht van onze kinderen. Het doel van deze blogserie is de belangrijke rol van borstvoeding in de islam te onderstrepen, maar ook een poging om deze te verduidelijken. Er zijn net zoveel vragen als dat er misvattingen zijn in onze gemeenschap wat betreft verplichting, recht en verantwoordelijkheid in relatie tot borstvoeding. Met mijn bescheiden verdieping in het onderwerp, borstvoeding in de islam, wil ik dit onderwerp graag op een open, warme en toegankelijke manier benaderen met veel liefde en vooral waarheid, in shaa’ Allah.

De cruciale rol die de moslimvader speelt in het slagen van de borstvoeding vormt de rode draad in deze blogserie, omdat wij moeders once and for all moeten beseffen dat het nooit de bedoeling was dat wij alleen voor zo’n grote taak en verantwoording zouden komen te staan. De informatie en inzichten die ik met jullie ga delen in deze serie is overigens gewoon onmisbaar op een blog van Aziema Fatima! You better know it! 😉

De religieuze status van borstvoeding

Meer dan 1400 jaar geleden werd het recht op borstvoeding voor onze kinderen vastgelegd in onze heilige Qur ‘ān, met maar liefst driemaal een expliciete vermelding inclusief de genoemde zoogtermijn van 2 jaar in de opeenvolgende verzen: [2:233], [31:14] en [46:15]. De geleerden zijn het erover eens dat we de genoemde 2 jaar kunnen beschouwen als een soort van legale vastlegging van de zoogtermijn voor het kind en dat het hier gaat om een duidelijk vastgesteld geboorterecht.1 Dat betekent dat borstvoeding binnen de 2 jaar het recht van het kind vervult en dat borstvoeding ná deze 2 jaar als vrijwillige gift van de moeder wordt gezien.

In de islam houdt het geboorterecht van het kind op borstvoeding in, dat het kind een bijzondere recht heeft op een intieme borstvoedingsrelatie met zijn of haar (zoog)moeder. Let op: De islam erkent hiermee de aangeboren behoefte van een kind aan zo’n relatie, en bevestigt hiermee dus ook dat borstvoeding zoveel meer is dan voeding alleen.

Wat de wetenschap bevestigt

Vandaag de dag staaft wetenschappelijk onderzoek het exacte termijn van 2 jaar borstvoeding als biologisch gezien het meest juist en passende voor de beste basis in gezondheid op niet alleen de fysieke gesteldheid, maar ook op geestelijk en sociaal-emotioneel vlak. En voor ons als moslims gaat dit ook nog eens gepaard met de religieus-spirituele beleving wat alles overstijgt.

Minimaal 2 jaar borstvoeding wordt daarom dus ook sterk aanbevolen door o.a. de Wereldgezondheidsorganisatie, UNICEF en diverse grote artsen – en borstvoedingsorgansiaties. Zij onderstrepen allen het grote belang van 6 maanden exclusief borstvoeding met daarna, naast het opbouwen van vaste voeding in het voedingspatroon, een verlenging tot de 2 jaar. En zelfs ná deze 2 jaar blijft borstvoeding nog steeds van enorme waarde voor het kind als hij of zij daar (nog) behoefte aan heeft. Ieder kind is uniek en heeft een specifieke behoefte om een reden.

De spirituele status van borstvoeding

Toen onze geliefde Profeet, moge zegeningen oneindig op hem rusten, zijn zoontje op de leeftijd van 22 maanden verloor, zei hij: “Er zal een zoogmoeder voor hem zijn in het Paradijs.” 2

Als onze Schepper in al Zijn Barmhartigheid nimmer het recht van onze kinderen zal schenden in het Hiernamaals, wie zijn wij dan om onze kinderen in deze vergankelijke wereld hun recht op deze 2 jaar te ontzeggen?

En voor degenen die verder durven te denken: borstvoeding in het paradijs? Wat zegt dat over de status van borstvoeding in Zijn aangezicht? Sta er even bij stil: Vanuit ons wereldse begrip gaat het hier om slechts 2 maanden waar het zoontje van onze geliefde Profeet, vrede zij met hem, nog recht op had. Waarom is het zo belangrijk dat de termijn wordt volgemaakt? Waar gaat het eigenlijk echt om?

Hier wordt eigenlijk bevestigd dat de wereldse voordelen qua gezondheid en zelfs de geestelijke band tussen moeder en kind overstegen worden, en dat het uiteindelijk een veel diepere dimensie heeft, namelijk: Borstvoeding is iets wat Hij voorgeschreven had voor onze kinderen. Borstvoeding is iets wat Hij had gewaarborgd als een schat voor hen, en onderdeel heeft gemaakt van Zijn perfecte creatie in ons. Borstvoeding komt van Hem, en Hij is het Die geeft. En het is om die reden dat borstvoeding een grootse religieus-spirituele aangelegenheid is in de islam, waar de moeder haar hoge status aan dankt.

Beide ouders worden verantwoordelijk gesteld voor het vervullen van dit geboorterecht en bij de vader rust de eindverantwoording. Deel 2 gaat hier verder op in. Blijven jullie meelezen? 🙂

VRAAG: Hoe lang heb jij borstvoeding gegeven en waarom? Laat het me weten in een reactie hieronder! 

Bronnen:

1. Ibn Kathir, tafsir-ul Quran al-Azim, vol.1, 248; Ibrahim Muhammad Aqlah, et al, Dirasat fi Nizam al-Usrah fi-l islam (Amman: Maktabah ar-Risalah al-Haditha, 1990), 169.

Er zijn veel geleerden en werken waarnaar ik had kunnen refereren wat betreft de positie van borstvoeding in de islam, maar ik heb gekozen voor tafsir Ibn Kathir, omdat dit de meest uitgebreide en complete uitleg van de heilige Qur‘ān bevat in de brontaal. 

2. Authentiek verklaard in sahih Al-Bukhari, Volume 8, Book 73 (Kitaab Al-Adaab, Hadith 215]


Geplaatst

in

door

Reacties

23 reacties op “Borstvoeding: Het Vergeten Geboorterecht van onze Kinderen – deel 1”

  1. Anissa_monica

    Mooi verhaal en reacties
    Ik heb mijn 2 oudste kinderen beide 21 maanden bv gegeven tot ze er zelf mee stopte.
    Mijn 3de kindje heeft 12 maanden gehad hij is gestopt omdat wij een weekje zonder de kinderen op vakantie zijn geweest en toen wij terug kwamen wou hij geen melk meer van mij dit vond ik zelf heel moeilijk.
    Nu mijn 4de kindje is nu 18 maanden wij zijn met de 3 oudere kinderen op vakantie geweest zonder haar, van vandaag is ze terug thuis en vroeg direct naar de borst, mag ik haar bv geven ?
    Is dit slecht na 10 dagen terug melk te geven ?
    Mijn stiefschoonmoeder zei dat het niet mag ?
    Maar als ik uw blog lees heeft elk kind recht op 2 jaar borstvoeding.
    Graag reactie

  2. oumIbrahim

    mooi stuk ma sha Allaah
    ik geef sinds de geboorte van me eerste zoon borstvoeding die wordt in juni 4.heeft tot 2jaar gekregen ook tandem gevoed met zn broertje. die heeft 21maanden gekregen. tot en zusje was geboren nog een maand meegedronken drna werd hij dr zeurend van en was niet meer te combineren subhanAllah en nu drinkt zijn zusje van 4maanden in sha Allah tot 2jaar yarab mooist wat je kids kan geven Ben zo proo Borstvoeding het is zwaar maar zeker waard Alhamdoelilah

  3. Joke

    Ik heb onze eerste dochter bijna 4 jaar borstvoeding gegeven. Ik dank Allah dat het zo gelopen is. Dit was vooral heel makkelijk omdat ik de eerste 2 jaar geen werk had. Nu ben ik 6 maanden zwanger van de tweede en hoop ik weer minstens de 2 jaar vol te maken. Deze keer zal het wat minder makkelijk zijn, omdat ik nu wel werk heb. Maar met de hulp van Allah en de steun van mijn man moet het lukken.

  4. Yousra

    Salaamou alaikom.

    Ik heb mijn dochter 23 maanden bv gegeven. Om de volgende 2 redenen heb ik de 24ste maand niet afgemaakt.

    Op dat moment was ik 7 maanden zwanger van mijn zoontje en namen mijn hormonen mijn gevoelens voor een groot deel over. Ik begon me aan mijn dochter te irriteren als zij weer melk wilde. Tot aan het punt dat ik haar afsnauwde en haar bij me wegduwen. Dit is uiteraard niet het doel van de bv.

    Daarbij komt: ik wilde haar zoiezo graag 2 jaar blijven voeden maar liever niet tot het moment dat de tweede geboren werd (zodat ze niet ook nog 2 jaar met hem mee zou drinken).

    De 2de is nu 2 maanden en hij staat aan het begin van zijn zoogperiode. InchaAllah zal ik bij hem dezelfde intentie aanhouden als bij zn zus en gaan we voor de volle 24 maanden.

    Bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie. Djazakallahou khairan

    Wa alaikom salaam

  5. Anouk snippe

    Mooi geschreven mashaallah.
    Mijn oudste zoontje 2,5 jaar borstvoeding gegeven, alhamdulilah , tot het op raakte tijdens mijn zwangerschap. Tweede zoontje is nu 8 maanden en drinkt ook nog mammamelk.

  6. ivanka

    Ik heb mijn zoontje 13 maanden gevoed. Helaas was ik niet goed op de hoogte van dit recht en ben ik gestopt met voeden, dit heb ik wel altijd erg jammer gevonden. Mijn dochtertje voed ik nu 9 maanden en ik ben voorlopig nog niet van plan om te stoppen! Ik heb gekozen voor de borstvoeding omdat ik vind dat er niks mooiers en beter is voor het kind.

  7. Rayhaana

    Mooi geschreven. ma sha Allaah. Maakt de afgelopen gebroken nacht wat makkelijker te verwerken 😉
    De eerste 5 maanden, de 2de 6 maanden, de 3de 9 maanden en de 4de nu naar de 18 maanden in sha Allaah. In sha Allaah maak ik de 2 jaar sowieso af n daarna zie ik wel wat hij nog wilt

  8. Nassira

    Masha allah wat een mooie stuk. Mijn eerste kind 2jaar voldaan,2de mislukt en 3de al 11maanden aan de borst, op naar 2jaar insha allah;)

    1. Dankjewel Nassira! 🙂 Wat mooi om te horen dat je je kinderen het beste van jezelf hebt gegeven en nog steeds geeft alhamdulillaah. En al noem jij de 2e ‘mislukt’, is het de intentie waarop je wordt beoordeeld en ik geloof in de zuiverheid daarvan want je bent een kanjerrr. 2 jaar borstvoeding voldoen is niet niks hoor! 😉

  9. Hayat

    Ik geef inmiddels 8 maanden borstvoeding. Het blijft een uitdaging om te combineren met werk, maar ben alsnog vastberaden door te gaan. Moge Allah het voor ons allen vergemakkelijken insha’Allah.

    1. Ameen! 8 maanden borstvoeding is al een hele prestatie, en ik bewonder je des te meer dat je vastberaden bent door te gaan ondanks de uitdaging van het combineren1 Mashaa Allah moge je gezegend worden met kracht en vertrouwen, you got this! Ik vond het ook soms een hele klus toen ik studeerde en daarnaast ook moest kolven, maar er was gewoon simpelweg geen alternatief voor mij alhamdulillaah.

  10. Siham

    MashaAllah, mooi artikel!
    Hier zijn wij ook beide overtuigd van al het goeds (naast natuurlijk het recht van het kind) van de borstvoeding.
    Mijn oudste is nu 20 maanden en mijn jongste is 7 weken. Sinds dag 1 vd oudste bv gegeven en inshaAllah nog een tijdje te gaan met zn broertje!

    1. Mashaa’ Allah jong gezinnetje! Geniet ervan! Moge Allah je rijkelijk belonen voor iedere druppel moedermelk die je geeft.

  11. saadia

    eerste kind precies 2 jaar hmdl. tweede kind ging lastiger, veel pijnlijke borsten en na 6 maanden gestopt. nu voor de derde keer een kind opkomst insallah zal ik proberen om weer voor die 2 jaar te gaan.
    heerlijk om te geven, zag het als een rustmomentje voor mezelf. hmdl mede door mijn man die mij met alles helpt altijd.

    1. Alhamdulillaah Saadia, fijn om te horen! Bij iedere kind kan het inderdaad anders verlopen! Mubarak met de komst van de derde en moge Allah je rijkelijk belonen voor iedere druppel moedermelk die je zal geven. 🙂

  12. Aisha

    Ik heb een een week niet volledige afgekolfde borstvoeding gegeven. Mijn zoon is met een vacuümpomp geboren, waardoor zijn kaakspieren overbelast raakten. Zijn sleutelbeen was ook gebroken, waardoor ik hem niet goed kon aanleggen. Helaas had ik vlakke tepels en een tepelhoedje werkte niet. Ik kon m’n zoon ook niet optillen, omdat de knip bij mij heel veel pijn deed. Ik had constant hulp nodig, maar mijn man hielp me niet veel. Daarnaast werd hij boos dat ik snachts ging kolven ipv zoon stil te krijgen, zodat mijn man verder kon slapen.
    Soms had ik zoveel stress door mijn man dat er soms helemaal geen melk uitkwam.
    Mijn kraamzorger leek ook erg onervaren mbt borstvoeding.
    Ik wil geen kinderen meer, omdat ik bang ben dat ik weer geen bv kan geven en omdat ik bang ben dat mijn man mij weer zo gaat behandelen.

    Ik vraag me na 1,5 jaar nog steeds af waarom het zo had moeten gaan. Ik heb de het recht van m’n zoon niet kunnen vervullen. Wilde Allah dit? Word ik bestraft? Is dit een teken dat ik geen tweede kind moet nemen? Waarom is het mij niet gelukt als Allah heeft opgelegd om 2 volledige jaren te zogen?

    Ik ben heel bang dat ik geen hechting met mijn kind heb, omdat hij nooit aan de borst heeft gezeten. Ik wil ook geen 2e kind, omdat het voor mijn 1e kind niet eerlijk is als ik de 2e wel borstvoeding kan geven.
    Vaak geef ik in mezelf mijn man de schuld omdat hij mij zoveel stress bezorgde. Ik heb vaak aan scheiden gedacht. Ook in tijden dat het tussen ons goed ging heb ik aan scheiden gedacht, omdat ik hem verwijt van het ontnemen van het recht van m’n zoon.

    Ik vraag jullie om dua voor me te doen voor de gezondheid van mijn zoon en om de toekomst van mijn zoon en van mij.

    1. Lieve lieve Aisha, mijn smeekbedes zijn met jou! Wat een nare en pijnlijke ervaring moet dat geweest zijn waar je tot nu toe de littekens van blijft voelen. Mijn hart voelt met je mee! Je hebt een HELE moeilijke en uitdagende periode te verduren gekregen met veel tegenslag, maar onthoud dat Allah ons niks geeft als er geen lering voor ons in zou zitten. Juist door pijn kunnen we groeien en ontwikkelen op manieren die we nooit voor mogelijk hadden gezien. Maar voor Hem is alles mogelijk. Je bent niet gestraft, je bent beproefd. Zoals de meest geliefde dienaren beproefd worden, de vraag is: Wat ga je met jouw pijn doen? Ga je het gebruiken om te groeien richting Allah en jouw angsten, trauma’s en pijnen overwinnen in shaa’ Allah, of ga je eraan vasthouden doordat je het richt op je omgeving en de schuld bij de situatie of je man of… legt. Of het nou waar is of niet, het gaat je niet verder helpen als je dat laatste doet, want je blijft dan stilstaan op dezelfde plek met dezelfde pijn. Dat wens ik niet voor jou, mijn dierbare zuster!! Rust, vrede en acceptatie kan alleen vanuit onszelf komen.

      Wat betreft het geboorterecht van je kind, rust de eindverantwoording bij de vader. Als jij alles gedaan hebt wat in je macht lag, is jouw zuivere intentie bekend bij Allah en als onaantastbaar. Probeer rust daarin te vinden dat alles om een reden moest gebeuren. Je weet niet wat de toekomst voor je in petto heeft, en wat voor waardevolle schatten er op je wachten als je uiteindelijk deze pijnlijke gebeuretenissen kan verwerken.

  13. Ik geef op een paar dagen na 2 jaar borstvoeding. Op de islamitische kalender is de 2 jaar al om 😉
    Jouw artikelen zijn altijd een verrijking om te lezen. Ik kijk uit naar het volgende deel in sha Allah!

    1. Dankjewel lieve Madelon, wow.. TOP prestatie, je hebt in principe al voldaan aan het recht van je kind en dat is zeker niet iets kleins! Mubarak! Moge Allah je belonen en zegenen voor iedere druppel moedermelk die je hebt gegeven en vanuit een oprecht en goed hart blijft geven omwille van je kind. 🙂

  14. Umm Abdurrahman

    Allahoema baarik, prachtig artikel! Ik geef bijna 9 maanden borstvoeding (waarvan ik er al 2 zwanger ben) en hoop dit dus nog meer dan 3 jaar te doen in sha Allah!

    1. In shaa’ Allah, umm Abdurrahman! Moge Allah je bijstaan, een prachtig voornemen!

  15. Roziena

    Ik geef al 9 maanden borstvoeding en nog niet van plan te stoppen

    1. Alhamdulillaah, mooi om te horen Roziena! Keep it up! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *